فناوری اطلاعات یا IT که مخفف Information Technology میباشد، رشته ای است که میتواند تمام رشته های دانشگاهی را پوشش دهد منتها از نظر عملیاتی یک رشته میان رشته ای بین کامپیوتر و صنایع برق است که در این میان امور مربوط به تولید، پردازش،نگاهداشت و عرضه اطلاعات به مباحث کامپیوتری مرتبط میشود،بحثهای مدیریت اطلاعات و فرایندهای آن از سلسله بحثهای رشته صنایع و رشته برق است و به خصوص گرایش مخابرات، انتقالات مرتبط با اطلاعات و داده ها را بر عهده دارد.
دانشجوی IT باید دارای اطلاعت جنبی درزمینه های مختلف باشد.برای مثال فردی که میخواهد از این تکنولوژی در تجارت الکترونیکی استفاده کند، باید مدیریت بداند یا فردی که میخواهد از IT در آموزش از راه دور بهره ببرد، باید با روشهای آموزش آشنا باشد و کارشناس این رشته باید مبانی کامپیوتر را بلد باشد، به عبارت دیگر هسته اصلی این رشته درواقع همان هسته اصلی رشته مهندسی کامپیوتر است که چاشنی مدیریت به آن اضافه شده است.
آشنایی با گرایشهای رشته فناوری اطلاعات
شبکههای کامپیوتری
این گرایش از رشته IT در سرتاسر دنیا زیر شاخهای از گرایش مهندسی کامپیوتر و مخابرات تلقی میشود و از لحاظ کاربردی پیشینه طولانیتری نسبت به دیگر گرایشهای فنآوری اطلاعات دارد. متخصین شبکههای کامپیوتری قادرند با تواناییهای برگرفته از تحصیلات خود در این زمینه، فعالیتهای گونگاگونی را انجام داده و در حرفههای متفاوت و متنوعی مشغول به خدمت رسانی شوند. از جمله دانشهای کاربردی این گرایش میتوان به موارد مهمی همچون طراحی، پیکربندی و پیادهسازی شبکههای کامپیوتری و برنامهنویسی شبکه اشاره کرد. امنیت در شبکههای کامپیوتری از دیگر مباحثی است که در قالب تعلیمات مرتبط با این گرایش قرار میگیرد. مهندسان گرایش شبکههای کامپیوتری همچنین قادر خواهند بود با مهندسان گرایشهای دیگر مثل تجارت الکترونیک در زمینه بسترسازی برای فعالیتهایشان، همکاری کنند. ساختن برنامههای تحت شبکه اینترنت جهانی یا web و پیادهسازی سیستمهای توزیع شده (مانند پایگاه دادههای توزیع شده یا سیستم عاملهای توزیع شده- از دیگر فعالیتهایی است که به کارشناسان محصل در این گرایش آموزش داده میشود.
تجارت الکترونیک و سیستمهای چند رسانهایی
تجارت الکترونیک با استفاده از شبکههای رایانهای، معاملات تجاری را در مراحل گوناگون آن مانند طراحی، تولید، خرید، فروش و تحویل، ساده نموده و به آن سرعت میبخشد. عبارت «تجارت الکترونیک» دربرگیرنده هر گونه تجارت و تعامل مدیریتی است که با استفاده از فن آوری اطلاعات و ارتباطات صورت میگیرد. هدف از این دوره ارائه درکی مناسب از فناوریهای مرتبط با شبکههای کامپیوتری، مهارت در طراحی و تولید سیستمهای مالتی مدیا برای توزیع در سطح شبکه و آگاهی از ابزارها و روشهای مودنیاز برای تغییر وظایف تجارتی و مدیریتی از طریق انجام معاملات به صورت الکترونیکی است. دوره کارشناسی ارشد رشته تجارت الکترونیک فارغ التحصیلانی کاردان با دانش فنی، مهارتهای خلاق و توانایی تجاری خلق میکند تا بتوانند از پتانسیل عظیم بازاریابی در شبکههای رایانهای بهرهبرداری کند.
فناوری اطلاعات
رشته فناوری اطلاعات دانشی را به مخاطب منتقل میکند که طی آن روشهای جمعآوری اطلاعات، استفاده و انتقال آن میسر میشود. مطالعه، طراحی، ساخت، راهاندازی، نگهداری سیستمهای سختافزاری و نرمافزاری، جمعآوری، سازماندهی، طبقهبندی و انتقال اطلاعات، مهمترین اهدافی است که مهندسی فناوری اطلاعات آن را دنبال میکند. مهمترین توانمندی دانشآموختگان این رشته، استفاده صحیح و بهرهبرداری بهموقع از اطلاعات است. در عصری که بهسر میبریم، فناوری اطلاعات یکی از عمدهترین محورهای تحول و توسعه در دنیا محسوب میشود. امروزه دستاوردهای ناشی از فناوری اطلاعات چنان با زندگی مردم تلفیق شده است که توقف در مسیر آن باعث ایجاد اختلال در جامعه و حتی رفاه و آسایش مردم میشود. از اینرو بسیاری از کشورها جهت عمومیت بخشیدن به استفاده از فناوری اطلاعات دست به اقدامات خرد و کلانی زدهاند که آموزش آکادمیک فناوری اطلاعات یکی از این موارد است. رشته فناوری اطلاعات در دوره کارشناسی ارشد ضمن تکمیل مدیریت پروژه به ارائهی راهحلهای مناسب برای مسایل پیچیده سازمانی میپردازد.
مدیریت سیستمهای اطلاعاتی و امنیت اطلاعات
با توجه به افزایش وابستگی به تکنولوژِی اطلاعات و ارتباطات در دولت الکترونیک و خطراتی که دراستفاده از آن با آنها مواجه هستیم، مانند برنامههای مخرب ویروسها، حمله نفوذگران و سارقان، حملات Dos و DDos و … نیاز به متخصیصنی که بتوانند جلوی اینگونه خطرات را بگیرند و یا در صورت بروز، سیستمها را سریعا ریکاوری کنند، بسیار احساس می شود. بنا بر گزارش Gartner بین رشته های IT این رشته بیشترین رشد را در سال 2005 داشته است که خود گواهی بر اهمیت و ضرورت امنیت اطلاعات در شرکتا و سازمانها است.
بازار کار رشته مهندسی فناوری اطلاعات
مطالعه، بررسی و امکان سنجی سخت افزار، شبکه و نرم افزار مورد نیاز
جمع آوری، سازمان دهی، طبقه بندی اطلاعات
ایجاد و نگهداری نرم افزارهای مورد نیاز مانند پست فارسی و ابزار جستجوی اطلاعات فارسی
طراحی و پیادهسازی شبکههای محلی
مطالعه و بررسی ابزار مخابراتی مناسب برای انتقال اطلاعات
مطالعه و بررسی سیستمهای نرم افزاری مناسب برای سازماندهی و استفاده از اطلاعات مانند سیستمهای عامل و سیستمهای بانک اطلاعاتی
مطالعه و شناسایی شیوههای جدید برای اطلاع رسانی
بازار کار رشته امنیت
تولید محصولات نرم افزاری و سخت افزاری مانند:
– دیوار آتش ( fire walls–
– سیستمهای کنترل نفوذ ( Honey pots–
– سیستمهای تشخیص نفوذ ( IDS & IPS–
– سیستمهای پالایش ( Filters–
فراهم سازی امنیت لازم برای تراکنشهای مالی بانکها
فعالیت در مراکز داده و شرکتهای ارائه دهنده خدمات اینترنت برای تامین امنیت سرورها
بازار کار رشته تجارت الکترونیک
فعالیت در بانکها حول محور پول الکترونیک مانند:
– بانکداری اینترنتی
– بانکداری از طریق موبایل
ایجاد سایتهای ارائه دهنده خدمات تجارت الکترونیک
مکانهایی که در ایران میتوان در آنها مشغول به کار شد:
شرکتهای نرم افزاری مانند همکاران سیستم و پرورش دادهها
شرکتهای سخت افزاری
شرکتهای ارتباطی و شبکه
شرکتهای مخابراتی
شرکتهای تجاری مانند بانکها و دیگر موسسات مالی و اعتباری
بازار کار خارج از کشور
پیش از هر چیز شایان ذکر است که به دلیل نزدیکی میدانهای فعالیت در هر دو رشته مهندسی کامپیوتر و IT، بازار کار و فعالیتهای اقتصادی نیز در این دو رشته بسیار به یکدیگر نزدیک است و داوطلبین کار در خارج نه بر اساس یکی از این دو رشته تحصیلی بلکه بر پایه تواناییهای فردی میتوانند گوی سبقت را جهت در اختیار گرفتن شغل (مسلما مرتبط با کامپیوتر- بربایند.
رشتههای مهندسی سخت افزار، نرم افزار و IT (آنچه به عنوان IT در کشور ما تدریس میشود- در خارج از این مرزها به عنوان مجموعهی مهندسی کامپیوتر شناخته میشوند که این مجموعه طبق آمارگیریهای اخیر (تاریخ آمارگیری: 11 July 2007 – پر درآمدترین رشته دانشگاهی محسوب میشود که بیشترین درآمد را عاید فارغ التحصیلان خود میکند. رقم تخمینی 104 هزار دلار در سال برای افراد با سابقه کاری 10 سال به بالا گواه بر این نکته است که دانشجویان این رشته با تلاش و پشتکار میتوانند آینده موفقی را برای خود در خارج از کشور رقم بزنند. آمار بیکاری در این رشته نیز نسبت به بسیاری از رشتهها بسیار کمتر است و حتی طبق آمار اعلام شده دانشجویانی که هنوز تحصیل خود را نیز به پایان نرساندهاند هم میتوانند در حین تحصیل، شاغل یکی از میدانهای کاری مرتبط با این رشته شده و به بهبود وضع اقتصادی خود در کنار فرآگیری این علوم، بپردازند. کشورهای آلمان و آمریکا از جمله بزرگترین پذیرندگان مهندسین کامپیوتر و کشورهای هند و ژاپن هم بزرگترین صادرکنندگان آنها محسوب میشوند. این در حالیست که بعد از آلمان کشورهای غرب اروپا، اسکاندیناوی و خاورمیانه گزینههای مناسب و در دسترستری برای دانشجویانی که قصد عزیمت از کشور جهت کار و فعالیت در کشورهای دیگر را دارند، است.
مهندسی فناوری اطلاعات
معرفی از نگاهی دیگر
آشنایی با رشته مهندسی فناوری اطلاعات IT
در کشور ما نیز در راستای ایجاد تغییرات بنیادین و منطقی و دستیابی به نیروهای متخصص و کارآمد رشته فناوری اطلاعات به صورت متمرکز و غیرمتمرکز در مراکز آموزش عالی از جمله دانشگاه ها ارایه می شود.
رشته مهندسی فناوری اطلاعات، زیرمجموعه گروه فنی در دانشگاه محسوب می شود. این رشته دانشی را به مخاطب منتقل می کند که طی آن روش های جمع آوری اطلاعات، استفاده و انتقال آن میسر شود.
مطالعه، طراحی، ساخت، راه اندازی، نگهداری سیستم های سخت افزاری و نرم افزاری، جمع آوری، سازمان دهی، طبقه بندی و انتقال اطلاعات مهم ترین اهدافی است که مهندسی فناوری اطلاعات آن را دنبال می کند. مهم ترین توانمندی دانش آموختگان این رشته، استفاده صحیح و بهره برداری به موقع از اطلاعات است. هسته اصلی این رشته را مهندسی کامپیوتر به ویژه گرایش نرم افزار تشکیل می دهد.
در عصری که به سر می بریم فناوری اطلاعات یکی از عمده ترین محورهای تحول و توسعه در دنیا محسوب می شود. امروزه دستاوردهای ناشی از فناوری اطلاعات چنان با زندگی مردم تلفیق شده است که توقف در مسیر آن باعث ایجاد اختلال در جامعه و حتی رفاه و آسایش مردم می شود. از این رو بسیاری از کشورها جهت عمومیت بخشیدن به استفاده از فناوری اطلاعات دست به اقدامات خرد و کلانی زده اند که آموزش آکادمیک فناوری اطلاعات یکی از این موارد است.
در کشور ما نیز در راستای ایجاد تغییرات بنیادین و منطقی و دستیابی به نیروهای متخصص و کارآمد رشته فناوری اطلاعات به صورت متمرکز و غیرمتمرکز در مراکز آموزش عالی از جمله دانشگاه ها ارایه می شود. در واقع می توان گفت ورود رشته IT به مجموع رشته های ارایه شده در دانشگاه های کشور به ابتدای سال ۱۳۸۰ و هم زمان با اوج گرفتن مباحث مربوط به فناوری های اطلاعاتی و ارتباطاتی در ایران بازمی گردد. اما در سال ۱۳۸۱ بود که رشته مهندسی فناوری اطلاعات به طور رسمی در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد مورد پذیرش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری قرار گرفت. به گونه ای که رشته مهندسی فناوری اطلاعات در پایه لیسانس به طور هم زمان در سه دانشگاه علم و صنعت، امیرکبیر و شیراز تدریس شد. از آن پس تاکنون رشته IT در مقاطع تحصیلی مختلف و توسط دانشگاه دولتی و غیردولتی به متقاضیان یادگیری این علم آموزش داده می شود و علی رغم نوپایی خود از طرفداران قابل توجهی برخوردار است. لذا آنچه در این گزارش مورد بررسی قرار می گیرد آشنایی با رشته مهندسی فناوری اطلاعات، پرداختن به چگونگی امکانات لازم و نقاط ضعف و چالش های موجود در مسیر ارایه این رشته است.
● ماهیت رشته فناوری اطلاعات
پیش از هر چیز بهتر است ابتدا به ماهیت رشته فناوری اطلاعات در ایران بپردازیم. رشته IT در ایران ماهیتی میان رشته ای دارد. به این مفهوم که رشته ای خالص نیست و از تلفیق رشته هایی نظیر مدیریت، مهندسی صنایع، مهندسی الکترونیک و مهندسی کامپیوتر به ویژه نرم افزار به وجود آمده است.
ماهیت میان رشته ای فناوری اطلاعات باعث شده است هم اکنون دانشگاه های مختلفی چون تربیت مدرس، خواجه نصیر، تهران، امیرکبیر، شریف و علم و صنعت در مقطع کارشناسی ارشد، برخی دانشکده های فنی دانشگاه آزاد و سراسری در مقطع کارشناسی و دانشگاه های علمی-کاربردی و پودمانی در مقطع کاردانی به ارایه این رشته بپردازند.
بر اساس این گزارش رشته فناوری اطلاعات در دوره کاردانی بیشتر به ارایه کردن مسایل مربوط به وب می پردازد. در دوره کارشناسی نیز متقاضیان را با عملیات شبکه و امور اجرا کردن آن در سازمان ها آشنا می کند و در پایان این دوره، اندک اندک وارد مباحث مدیریت پروژه می شود. البته قابل ذکر است کارشناسی ارشد IT دارای گرایش های عمده ای نظیر تجارت الکترونیکی، سیستم های چندرسانه ای، مدیریت سیستم های اطلاعاتی، امنیت اطلاعات، شبکه های کامپیوتری و مهندسی فناوری اطلاعات است که برخی از این گرایش ها در دانشگاه های ایران ارایه می شود.
در دوره کارشناسی ارشد نیز ضمن تکمیل مدیریت پروژه به ارایه راه حل های مناسب برای مسایل پیچیده سازمانی می پردازد. هرچند مقطع دکترای فناوری اطلاعات در ایران ارایه نمی شود، اما انجام امور تحقیقاتی و دستیابی به نظریه های جدید از محورهای اصلی در این مقطع محسوب می شود.
● دروس رشته فناوری اطلاعات
مرور سرفصل دروس رشته فناوری اطلاعات نشان می دهد اجرای برخی اصول قانون اساسی در راستای سازمان دهی اطلاعات، چگونگی بهره برداری کیفی از داده ها و یکپارچه سازی و انتقال سریع آن ها از جمله محورهایی بوده که در تعیین دروس این رشته مدنظر قرار گرفته است.
بر اساس این گزارش، رشته IT نیز مانند بسیاری رشته های دیگر دارای دروس پایه، اصلی، تخصصی و عمومی است. دروس پایه در مقطع کارشناسی معمولا شامل ریاضی، معادلات دیفرانسیل، آمار و احتمالات مهندسی، فیزیک و کارگاه عمومی است. دروس اصلی شامل ساختمان های گسسته، مبانی کامپیوتر و برنامه سازی، زبان ماشین و برنامه نویسی سیستم، ساختمان داده ها، مدارهای منطقی، معماری کامپیوتر، برنامه سازی پیشرفته، سیستم های عامل، پایگاه داده ها و طراحی الگوریتم هاست. همچنین مهندسی نرم افزار، شبکه های کامپیوتری، مبانی الکترونیک دیجیتال، هوش مصنوعی، اصول و مبانی مدیریت، مبانی اقتصاد مهندسی، آزمایشگاه شبکه، آزمایشگاه پایگاه داده ها، شیوه ارایه مطالب علمی و فنی، زبان تخصصی و آزمایشگاه سیستم عامل از دیگر دروس اصلی این رشته به شمار می رود.
در نهایت اینکه دروس تخصصی نیز به مبانی فناوری اطلاعات، مهندسی فناوری اطلاعات، تجارت الکترونیکی، مدیریت و کنترل پروژه های IT، برنامه ریزی استراتژیک IT، آموزش الکترونیکی، محیط های چندرسانه ای، پروژه IT و کارآموزی تقسیم می شود.
● ارایه مفاهیم بر اساس دانش استاد
پیش از این به بررسی کلی رشته IT و دروس در نظر گرفته شده در این رشته پرداختیم. اما مرور وضعیت کلی این رشته در دانشگاه های کشور نشان می دهد، هر چند دروس به صورت یکپارچه و سراسری طراحی شده اند، اما معمولا بر اساس توانمندی های دانشگاه و میزان دانش استادان نسبت به حوزه مورد نظر ارایه می شوند که این قضیه می تواند موجب ایجاد چالش هایی در آینده شود.
دکتر علی اکبر جلالی، رییس پژوهشکده الکترونیک دانشگاه علم و صنعت در این زمینه می گوید: رشته IT در سایر کشورهای جهان با مفاد مختلفی ارایه می شود که بر اساس نیازهای آن جامعه طراحی شده است. اما در ایران IT معمولا بر اساس پارامترهایی چون قابلیت های دانشکده، دانش استاد، تعداد اعضای هیات علمی و غیره به دانشجویان ارایه می شود. این مسئله سبب می شود محتوای رشته IT از دانشگاهی به دانشگاه دیگر تفاوت داشته باشد.
به گفته وی نبود استادان حرفه ای، متخصص و باتجربه از جمله ضعف های آموزشی در این رشته محسوب می شود، زیرا با توجه به میان رشته ای بودن IT، تعداد استادانی که به طور مستقیم در این رشته تحصیل کرده باشند بسیار انگشت شمار است. در این میان تعجیل دانشگاه ها برای راه اندازی این رشته نیز خود باعث تشدید این مشکل می شود، زیرا اغلب مشاهده شده برخی دانشگاه ها که در مناطق دوردست و محروم قرار دارند، در حالی که حتی نمی توانند به خوبی رشته های قدیمی و جاافتاده در این حوزه را ارایه دهند، تدریس رشته IT به دانشجویان را آغاز می کنند.
● فقدان منابع آموزشی مناسب
شاید رشته فناوری اطلاعات را بتوان از جمله معدود رشته هایی دانست که به علت فقدان منابع درسی و آموزشی مناسب به شدت در فقر به سر می برد. این رشته در حالی در دانشگاه های کشور تدریس می شود که کتب درسی ارایه شده فاصله بسیار زیادی با مراجع روز دنیا دارند.
کارشناسان معتقدند هرچند پویایی این رشته می تواند مانعی جهت تولید سریع منابع مناسب در حوزه مذکور باشد، اما باید در نظر گرفت که عمر آموزشی کتب رشته فناوری اطلاعات نیز بسیار کوتاه است، زیرا دانش روز دنیا در زمینه IT به سرعت در حال تغییر و تکامل است. در این میان هرچند استفاده از منابع انگلیسی می تواند کمک بسیاری به دانش آموختگان این رشته کند، اما نباید فراموش کرد آموزش دانش انگلیسی هنوز در میان بسیاری از جوانان کشور ما عمومیت نیافته است و در ضمن تامین منابع انگلیسی مستلزم صرف هزینه فراوانی است و برای تمام متقاضیان مقدور نیست.
بر اساس این گزارش تدریس برخی کتاب های قدیمی در دانشگاه های آی تی نیز در بسیاری مواقع باعث سردرگمی دانشجویان این رشته پس از فارغ التحصیلی می شود. در این زمینه می توان به تدریس زبان برنامه نویسی پاسکال در برخی مراکز دانشگاهی اشاره کرد که سال هاست از رده خارج شده است. کما اینکه تدریس علوم جدید در قالب جزوه های آموزشی می تواند تا اندازه ای به حل این مشکل کمک کند.
● عدم انطباق محتوای درسی با نیازهای دانشجو
بررسی مفاهیم درسی رشته فناوری اطلاعات نشان می دهد بیشترین مفاد دروس اصلی این رشته با نرم افزار مشترک است، اما تحت عناوین دیگری ارایه می شوند.
یکی از استادان IT دانشگاه تهران در این زمینه می گوید: در رشته فناوری اطلاعات هنوز دیدگاه سنتی ضرورت وجود درس ریاضی در کلیه رشته های مهندسی دیده می شود و واحدهای قابل توجهی در این حوزه به درس ریاضیات اختصاص یافته است.
در حالی که جای واحدهایی که واقعا مورد نیازند خالی است به گفته وی، در حالی که سخت افزار نقش کلیدی و مهمی را در فناوری اطلاعات به خود اختصاص می دهد، تنها ۱۵ واحد از مجموع ۶۱ واحد درسی در دوره کارشناسی به موضوع سخت افزار اختصاص یافته است. وی معتقد است مجموع دروس ارایه شده در این رشته بیشتر از نرم افزار و الکترونیک سرچشمه گرفته است و این قضیه موجب شده تا سطح دانش متقاضیان این رشته وسیع، ولی عمق آن مختصر و کوتاه باشد.
البته عدم انطباق میان مفاهیم درس های پیش نیاز نیز از جمله مواردی است که معمولا دانشجویان را با مشکل مواجه می سازد. به عنوان نمونه در فیزیک(۱) دوره کارشناسی به مباحث مکانیک پرداخته می شود، در حالی که فیزیک(۲) مباحث الکتریسیته را تحت بررسی قرار می دهد. این دو مقوله با وجود اینکه از یک موضوع یعنی فیزیک سرچشمه می گیرند، اما سنخیت چندانی با یکدیگر ندارند. عدم انطباق محتوای درسی با نیازهای دانشجویان این رشته باعث می شود تا دانش آموختگان پس از فارغ التحصیلی برای جذب در بازار کار به کسب مهارت های جدید نیاز پیدا کنند.
حال برای اینکه مفهوم نرم افزار و فناوری اطلاعات شفاف تر شود، به بررسی تفاوت های این دو با یکدیگر می پردازیم.
● تفاوت رشته نرم افزاری با فناوری اطلاعات
به طور کلی ارتباط میان فناوری اطلاعات و نرم افزار مانند رابطه پزشک متخصص و دکتر داروساز است، به این مفهوم که پزشک صرفا به تجویز دارو و داروساز به ساخت دارو می پردازد.
کوپایی، استاد دانشگاه علمی-کاربردی در مورد تفاوت های میان نرم افزار و فناوری اطلاعات می گوید: مهندسی نرم افزار به صورت ریشه ای و بنیادین ضمن استفاده از پایه ریاضی و با عمق قابل توجه موضوعات را مورد توجه قرار می دهد، در حالی که مهندسی فناوری اطلاعات بیشتر جنبه های تکنولوژیک و کاربردی نرم افزار را بررسی می کند.
وی می افزاید: مهندس نرم افزار به ارایه راه حل برای حل مسایل پیچیده سازمانی می پردازد، در حالی که مهندس IT پیاده سازی راه حل ها با استفاده از تکنیک را بر عهده می گیرد.
● توانمندی ها و ویژگی های لازم برای موفقیت در رشته مهندسی فناوری اطلاعاتی
با توجه به ماهیت میان رشته ای مهندسی فناوری اطلاعات ، دانشجوی این رشته لازم است که به دو مبحث علوم مدیریت و کامپیوترعلاقه مند باشد . هم چنین باید در ریاضی توانمند بوده و قدرت تجزیه و تحلیل خوبی داشته باشد . زیرا به گفته « الکساندروف ». ریاضیدان و فیلسوف معاصر شوروی ، علم ریاضی کاربرد فراوانی درسایر دانش ها ، صنعت و درهمه زمینه های مربوط به زندگی بشری دارد این رشته درحال حاضر از بین داوطلبان گروه آزمایشی ریاضی دانشجو می پذیرد اما دکتر جلالی معتقداست که رشته IT باید از بین داوطلبان هر ۵ گروه آزمایشی دانشجو بپذیرد و آزمون این رشته باید به صورت نیمه متمرکز برگزار گردد تا علاقه مندترین و مستعد ترین داوطلبان وارد این رشته گردند . داوطلبانی که بیش از ورد به دانشگاه با کامپیوتر آشنایی داشته ودراین زمینه توانمند باشند.
● توجه به نیازهای بازار کار
یکی از مهم ترین عوامل جذب نیرو در بازار کار توجه به نیازهای جامعه هنگام تربیت دانش آموختگان است. دکتر جلالی، در مورد نیاز فعلی بازار کار ایران در زمینه IT چنین اظهار می کند: در حال حاضر بازار کار ایران، بیش از هر چیز به تکنسین فناوری اطلاعات نیاز دارد که این امر مستلزم تحصیل در پایه کاردانی است، زیرا امروزه بسیاری از مراکز نظیر مدارس، بانک ها و غیره به سیستم کامپیوتر مجهز هستند و به افرادی نیازمندند که قادر به نگهداری و پشتیبانی از آن ها باشد و این اقدام نه به مهندس احتیاج دارد و نه فرد دیپلمه توانایی انجام این کار را دارد.
لذا با توجه به رشد فناوری اطلاعات در کشور، زمانی به مهندس IT احتیاج خواهیم داشت که برنامه های وسیع و مدیریتی در این حوزه داشته باشیم و IT تا لایه های عمقی جامعه نیز پیش رفته باشد.
در حال حاضر وزارت بازرگانی در پی آن است که سیستم تجارت ایران را مثل کشورهای پیشرفته، الکترونیکی کند. این پروژه بسیار پیچیده است و نیاز به تعداد قابل توجهی متخصص IT دارد. تا جایی که اگر تمامی دانشجویان ما وارد بازار کار شوند. باز هم پاسخگویی نیاز این پروژه و پروژه های مشابه نخواهند بود. حتی در کارهایی ساده تر مثل مکانیزه شدن سیستم یک اداره، نیاز به متخصص این رشته است. به عبارت دیگر در حال حاضر، همه چیز به سمت IT پیش می رود و به همین دلیل فارغ التحصیلان این رشته اگر توانمند باشند، بیکار نخواهد ماند.
موضوعات پیشنهاد شده برای پایان نامه رشته مهندسی فناوری اطلاعات:
همانطور که میدانید در مقطع کارشناسی ارشد انتخاب پایان نامه بسیار حیاتی و تاثیرگذار بر ادامه روند تحصیل دانشجو میباشد در رابطه با همین موضوع در زیر لیستی از پایان نامه های مختلف در رشته مهندسی کامپیوتر جهت مطالعه ی شما عزیزان و استفاده از آنها آمده است،امید است با مطالب به روز آشنائیت بیشتری پیدا کنید:
T1- پايان نامه انتقال الكترونيكي وجوه و بانكداري الكترونيكي در ايران
T2- پایان نامه مرکز داده (DATA CENTER)
T3- پایان نامه مدیریت و محافظت ازشبکه های کامپیوتری
T4- پایان نامه معماري كامپيوتر – مقايسه چهار طرح ضرب كننده RNS
T5- پروژه سیستم مطب
T6- پایان نامه سیستم های خبره و طراحی سیستم های خبره
T7- پایان نامه شبكه هاي بيسيم حسگر
T8- بررسي فوايد برگزاري دوره هاي آموزشي IT براي معلمان
T9- شناخت عوامل موثر بر میزان اثربخشی استفاده از سیستم آموزش مجازی در دانشگاه آزاد برای دانشجویان رشته حسابداری
T10- پایان نامه GPS و کاربرد GPS
T11- پایان نامه امنیت در فناوری اطلاعات
T12- كنترل اتوماتيك فشارخون با استفاده از كنترلر PID و تنظيم پارامترهاي آن توسط الگوريتم ژنتيك
T13- پایان نامه پياده سازي وب سايت آزمون آن لاین
T14- پایان نامه کارت های هوشمند
T15- بررسی ومطالعه ی کامل داده کاوی و داده کاوی با SQL SERVER2005 پیاده سازی آن روی بانک اطلاعاتی دانشگاه
T16- تجارت الكترونيك
T17- شناخت كلي شبكه هاي كامپيوتري به ويژه شبكه هاي بي سيم
T18- راه اندازی و برنامه نویسی فروشگاه الكترونيكي به زبان ASP.NET
T19- طراحی و پیاده سازی وب سایت فروشگاه رسانه های صوتی و تصویری به صورت پویا
T20- بررسی میزان و نوع استفاده از اینترنت
T21- پایان نامه تصوير ديجيتال
T22- شبکه هاب ادهاک متحرک
T23- پایان نامه کارت هوشمند
T24- کاربردهای الگوریتم ژنتیک
T25- پایان نامه پایگاه های داده توزیع شده
T26- پایان نامه نمایش های مختلف ماتریس اسپارس و کاربرد آن در پردازش تصویر
T27- شبیه ساز کامپایلر اسمبلی
T28- پایان نامه امضای دیجیتال,امنیت دیجیتالی و SSL
T29- پایان نامه کارشناسی کامپیوتر-الگوریتم های شبیه سازی نانوترانزیستور
T30- پایان نامه ارتباط با پايگاه دادههای Access در Visual Basic
T31- پایان نامه مهندسی فناوری اطلاعات – بررسي و بهبود الگوريتم های رمزنگاري كليد عمومي مبتني بر حلقه های چندجمله ای كوتاه شده
T32- پايان نامه it – آموزش الكترونيكی
T33- پروژه طراحی سیستم ارزشیابی عملکرد اساتید
T34- پروژه کارشناسی IT – سیستم انبار تحت وب
T35- پایان نامه فناوری اطلاعات – شناسايی و طبقه بندی ترافيک شبکه های نظيربه نظير با استفاده از تكنيك های يادگيری ماشين
T36- بررسی و مفهوم شبكه های سنسوری
T37- طراحي نرم افزار پخش بار به روش نيوتن رافسون به زبان Builder C++
T38- پروِژه داده کاوی
T39- پایان نامه دسته بندی داده ها با استفاده از روش SVM
T40- پروژه شبکه و شبکه های کامپیوتری
T41- آشنايي با شبكه و تجهيزات آن
T42- پایان نامه ديوار آتش مبتني بر سيستم عامل لينوكس
T43- پروژه بانك اطلاعاتي سيستم ليزينگ خودرو
T44- پروژه شبکه های کامپیوتری و زیرساخت های شبکه
T45- پایان نامه تاثیر فناوری اطلاعات بر عملکرد کارکنان
T46- سیستم رزرو و پذیرش هتل
T47- امنیت در لینوکس
T48- پروژه تبادل اطلاعات ازطریق پورت سریال
T49- مدل سازی و تحلیل دستگاه ورزشی اسکی گام زن با استفاده از نرم افزارهای CATIA و NASTRAN
T50- پایان نامه شبكه هاي بي سيم Broadband ISP (WIMAX)
T51- پروژه مهندسی فناوری اطلاعات – مدیریت بهره وری فراگیر
T52- تریگر های فازی در پایگاه داده فعال(Fuzzy triggers on active databases)
T53- پایان نامه رشته نرم افزار رايانه – سیستم اینترنتی نظر سنجی
T54- پايان نامه کامپيوترگرايش نرم افزار – سيستم هاي تشخيص وسايل نقليه
T55- پايان نامه کامپيوتر – شبیه سازی چند پروتکل مسیر یابی AD HOC با استفاده از نبا استفاده از نرم افزار NS
T56- پايان نامه کامپيوتر گرايش نرم افزار – ارائه یک الگوریتم خوشه بندی برای توزیع مناسب کار و ارزیابی کارایی آن
T57- پایان نامه مكانيزه كردن سيستم تاكسي تلفني
T58- پايان نامه رشته مهندسي كامپيوتر – منابع تغذيه سوئيچينگ
T59- پايان نامه کامپيوتر – تريگر هاي فازي در پايگاه داده فعال
T60- طراحی سایت مهد کودک توسط UML
T61- آسیب پذیری و تهدیدات شبکه های کامپیوتری
T62- امنیت شبکه های حسگر بی سیم
T63- نقش Router در مسیریابی
T64- پايان نامه هوش مصنوعي
T65- كنترل و هدايت از راه دور توسط SMS در سيستم موبايل
T66- پايان نامه كامپيوترآتاماتون سلولي،آتاماتون يادگيرو کاربرد آنها
T67- پايان نامه اصول و مبانی امنیت در شبکه های رایانه ای
T68- امنیت در وب و شناخت هکرها و حملات آنها
T69- پايان نامه کامپيوترگرايش نرم افزار امنیت و خصوصی سازی RFID
T70- پايان نامه کامپيوتر- تکنولوژی RFID
T71- رمزنگاری اطلاعات
T72- شبکه بی سیم(Bluetooth)
T73- فاکتورهای ارتقای رده بندی سایت در موتورهای جستجو
T74- پايان نامه کامپيوتر گرايش نرم افزار- بررسي كاربردي مدل هاي داده چند بعدي(OLAP) واستفاده از الگوهاي آماري
T75- پايان نامه کامپيوترگرايش نرم افزار- پياده سازي نرم افزار انتخاب رشته دبيرستان
T76- ایجاد و مدیریت شبکه های اطلاعاتی مبتنی بر تجهیزات سخت افزاری سیسکو
T77- بررسي ايمن ترين مسيراز منظر نرخ تصادفات(با نگاهي به الگوريتمهاي مسير يابي)
T78- بررسي چگونگي آموزش از راه دور دانش آموزان 12 تا 18 سال در ايران
T79- پایان نامه محاسبات گريدي
T80- سامانه کارت های هوشمند
T81- شبكه هاي كامپيوتري
T82- پايان نامه مهندسي کامپيوترگرایش نرم افزار – ارائه روشي براي طراحي مبتني بر سرويس
T83- پايان نامه مسيريابي مبتني بر ناحيه بندي در شبكه هاي ادهاک (Ad Hoc)
T84- تهیه نرم افزار حقوق و دستمزد
T85- نقش فناوري اطلاعات در توسعه عرصه هاي مختلف كشاورزي
T86- بررسي نقش دولت در زمينه سازي توسعه فن آوري اطلاعاتي با مطالعه موردي ايـران1370-1384
T87- داده کاوی ( (Data Mining)
T88- سيستم اطلاعات جغرافيائی (GIS) و اطلاعات فضای IT
T89- اترنت درمایل اول(ETHERNET IN THE FIRST MILE)
T90- پايان نامه کامپيوترگرايش نرم افزار – کاربرد الگوریتم ژنتیک در برنامه ریزی فرآیند به کمک کامپیوتر(CAPP) در محیطهای صنعتی مختلف
T91- فروشگاه بازیهای کامپیوتری تحت وب
T92- پروتکل های مسیر یابی در شبکه های حسگر بی سیم
T93- تعریف شبکه های کامپیوتری و مراحل نصب windows Server 2003
T94- كدينگ و اينكدينگ اطلاعات در شبكههاي كامپيوتري
T95- طراحي و پيا ده سازي وب سايت اطلاعات مشتركين روستايي و شهري اداره گاز
T96- سيستم عاملهای بلادرنگ
T97- سیستم مدیریت تحت وب شرکت سوپر کامپیوتر
T98- شبکه سازی درویندوزNT
T99- طراحی سایت با flash و frent page
T100- طراحی و پیاده سازی سایت با زبانهای برنامه سازی تحت وب
T101- پايان نامه کامپيوتر- طراحی و پیاده سازی یک سیستم E-test
T102- بهبود فرآیندها منطبق بر مدل معماری سازمانی و تعامل این مدل با معماری CMMI
T103- ارائه الگوریتمی برای تضمین Fairness در شبکه های P2P
T104- دولت و تجارت الکترونیک
T105- تجارت الکترونیک
T106- تقسیم بندی صفحات وب
T107- بررسی شبکه بی سیم WI-FI & WIMAX
T108- بررسی و بهبود الگوریتمهای رمزنگاری کلید عمومی مبتنی بر حلقههای چندجملهای کوتاه شده
T109- برنامه نویسی جهت سیستم انبارداری با ویژوال بیسیک
T110- امنیت و دسترسی به داده ها در شبکه
T111- الگوریتم های شبیه سازی نانوترانزیستور
T112- آموزشگاه زبان
T113- و web crawle
T114- شبکه های بی سیم
T115- سیستم انبار تحت وب
T116- نرم افزار ارزشیابی عملکرد اساتید تحت وب
T117- سمینار GPS – افزایش دقت تعیین موقعیت در دریا
T118- پروژه مهدسی نرم افزار – طراحی و تجزیه وتحلیل سیستم حقوق و دستمزد کارخانه
T119- آشنایی با جستجوگر های پژوهشی با تکیه بر علوم انسانی
T120- حق انصراف در معاملات الکترونیکی
T121- طراحی زبانهای برنامه نویسی
T122- طراحی سیستم جامع کتابخانه
T123- مهندسی فناوری اطلاعات
T124- تجارت الکترونیک
T125- کاربرد شبکه های پتری رنگی در امنیت اطلاعات
T126- شبیه سازی سه بعدی پروژه ١٤٠ واحدی مسکن مهر با نرم افزار 3D Max
T127- ترافیک شبکه های نظیر به نظیر با استفاده از تکنیکهای یادگیری ماشین
T128- شبیه سازی بازی فوتبال
T129- تحلیل سیستم اطلاعات انبار
T130- فناوری اطلاعات – فارکس
T131- پیاده سازی الگوریتم FLB
T132- هوش مصنوعی
T133- مسیر یابی ایمن در شبکه های حسگر بی سیم
T134- برنامه نویسی شی گرایی در سی شارپ (دات نت)
T135- منابع تغذیه سوئیچینگ
T136- فرآیند زبان گفتار
T137- فیبر نوری
T138- امنیت دیجیتالی SSL
T139- پایان نامه Grid Computing
T140- بانکداری و انتقال الکترونیکی در ایران
T141- بانک اطلاعاتی داشنجویان
T142- فروشگاه کتاب الکترونیکی
T143- امضای الکترونیکی
T144- طراحی وب سایت شرکت کامپیوتری
T145- شبکه بی سیم
T146- حل مسائل np با محاسبات مولکولی
T147- طراحی سایت شرکت حریق با Visual Studio
T148- سیستم عامل لینوکس ردهت
T149- فروشگاه مجازی
T150- تجزیه وتحلیل سیستم اطلاعات حسابداری (مرکز درمانی قائم (عج))
T151- بلوتوث (bluetooth)
T152- آموزش الکترونیکی
T153- ویروس های کامپیوتری و راه های مقابله با آن
T154- شبکه های بی سیم و روش های گرفتن backup
T155- ارائه یک الگوریتم خوشه بندی برای توزیع مناسب کار و ارزیابی کارایی آن
T156- پایان نامه ارزيابي قابليت اطمينان معماري خط توليد نرم افزار
دیدگاهتان را بنویسید