قبول شدن در مصاحبه دکتری و نکات طلایی قبول شدن در مصاحبه دکتری

قبول شدن در مصاحبه دکتری و نکات طلایی قبول شدن در مصاحبه دکتری :

اگر شما جزء کسانی هستید که در آزمون دکتری مجاز به انتخاب رشته شده اید و به احتمال زیاد به یک یا چند مصاحبه دکتری دعوت خواهید شد، باید به شما تبریک بگوییم؛ چرا که در صورت موفقیت در این مرحله وارد عالی ترین مقطع آموزشی در کشور خواهید شد. البته حتما در جریان هستید که بخش زیادی از موفقیت شما وابسته به این است که در این مرحله یعنی مصاحبه تخصصی به خوبی عمل کنید و آمادگی لازم را برای آن داشته باشید.

با توجه به اینکه 50% از امتیاز آزمون دکتری متعلق به مصاحبه می باشد باید بلافاصله بعد از شرکت در آزمون کتبی به فکر شرکت در مصاحبه بود. برای شرکت در مصاحبه دوره دکتری باید برخی از امتیازات پژوهشی توسط دانشجو کسب شود. زمان مصاحبه دکتری بعد از اعلام نتایج کتبی مشخص می شود. دانشجویانی که نتوانستند در آزمون دکتری کتبی رتبه خوبی کسب نمایند مصاحبه به عنوان یک نقطه امید روشن برای آنها محسوب می شود که بتوانند با امتیازات پژوهشی قدرتمند که به رزومه خود می افزایند در مصاحبه رتبه خوبی کسب کنند.

اصولا زمانی که تاریخ مصاحبه مشخص شد دانشجو باید شروع به گردآوری امتیازات و مدارک کند و هر چه سریعتر تلاش کند تا امتیازات لازم را گرد آوری نماید. دانشجویان برای شرکت در مصاحبه استرس زیادی دارند و نمی دانند که اولویت با چه امتیازاتی می باشد به همین دلیل در تفکیک امتیازات و در اولویت قرار دادن هر یک دچار سردرگمی می شوند بهتر است برای اینکه در مصاحبه دکتری در اولویت باشیم معیارهای اصلی تقویت رزومه دکتری را بشناسیم.

نحوه محاسبه امتیاز پژوهشی

بر اساس آیین نامه پذیرش دوره دکتری، امتیاز سوابق پژوهشی۴۰درصد، سوابق آموزشی ۳۰ درصد و ۳۰ درصد نیز به ارزیابی های جلسه مصاحبه دکتری اختصاص داده شده است. سوابق علمی و پژوهشی شامل تمامی تحقیقات علمی پژوهشی دانشجو است که آنها را بصورت مقاله در مجلات معتبر ISI ،Elsevier ،pubmed ،isc ،scopus و…چاپ نموده و یا با تالیف کتاب و چاپ کتاب، ترجمه کتاب و چاپ آن، اختراع و ابداع، اکتشافات و کارهای تحقیقاتی و….پرداخته، از سوابق پژوهشی محسوب می شود.

امتیاز دهی بخش سوابق پژوهشی دانشجو در مصاحبه دکتری به شرح زیر می باشد

ردیف نوع فعالیت حداکثر امتیاز نحوه ارزیابی
1 1-    مقالات علمی پژوهشی(داخلی و خارجی) مرتبط با رشته تحصیلی 

2-     گواهی ثبت اختراع مورد تایید سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران

3-     برگزیدگان در جشنواره علمی معتبر

 

 

 

22  امتیاز

 

هر مقاله تا 7 امتیاز مطابق آیین نامه ارتقاء 

گواهی ثبت اختراع بین المللی تا 7 امتیاز و داخلی تا 5 امتیاز

برگزیدگی داخلی تا 3 و خارجی تا 7 امتیاز

2 مقالات علمی ترویجی مرتبط با رشته تحصیلی 6 امتیاز 

 

هر مقاله تا 2 امتیاز مطابق آیین نامه ارتقا
3 مقالات چاپ شده در کنفرانس بین المللی (داخلی یا خارجی) 4 امتیاز 

 

خارجی تا 2 و داخلی تا 1 امتیاز
4 تالیف یا ترجمه کتاب مرتبط با رشته تحصیلی 4 امتیاز
5 کیفیت پایان نامه کارشناسی ارشد 

 

4 امتیاز 

 

عالی تا 4 و بسیار خوب تا2 امتیاز
جمع امتیاز 40امتیاز

با توجه به جدول فوق امتیازات پژوهشی که در مصاحبه دکتری ضروری می باشند را مطالعه فرمودید با توجه به امتیاز هر یک می توانید تصمیم بگیرید که چند مقاله داخلی و خارجی یا کتاب برای تقویت رزومه احتیاج دارید. مقاله شما هر چقدر پر بار و حاوی مدارک پژوهشی قوی و معتبر باشد از دیدگاه داوران آزمون مصاحبه دکتری در اولویت می باشید. . در ادامه چندین نکته حیاتی در خصوص موفقیت در مصاحبه دکتری را با هم بررسی خواهیم کرد؛ مواردی که ذکر خواهند شد سوالاتی هستند که شما در مصاحبه دکترا با یک یا چندین مورد از آنها رو به رو خواهید شد.

اولین نکته

رتبه‌ای که در آزمون کتبی دکتری به دست می آورید رابطه مستقیمی با قبولی قطعی شما نخواهد داشت! حتما این مساله را خوب به خاطر بسپارید که اگر رتبه دو رقمی یا یک رقمی هم در آزمون کتبی دکتری به دست آورید هیچ تضمینی برای این نیست که در مصاحبه نیز بدون مشکل قبول خواهید شد. در عمل در مرحله مصاحبه بسیار به ندرت پیش می آید که در مورد رتبه‌ای که در کنکور و آزمون کتبی به دست آورده اید سؤالی پرسیده شود.

 

نکته دوم

قبل از جلسه مصاحبه لازم است هر گونه مدارک پژوهشی و آموزشی (که بر اساس چارچوب اعلام شده سازمان سنجش حائز امتیازدهی خواهد شد) را به صورت مکتوب و فیزیکی آماده کنید

مدارک مورد نیاز در زمان مصاحبه دکتری

  • مدارک شناسایی.
  • فیش واریزی هزینه مصاحبه دکتری.
  • مدارک تحصیلی مقاطع گذشته (کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد.
  • کارنامه قبولی در آزمون دکتری و کارنامه دعوت به مصاحبه دکتری.
  • توصیه نامه توسط اساتید مقاطع قبلی و انگیزه نامه.
  • فرم رزومه پژوهشی و آموزشی.
  • مدرک آزمونهای زبان ملی و بین المللی.
  • پایان نامه ارشد و تسط کامل به تمامی مجزئیات آن.
  • کلیه مستندات مربوط به سوابق پژوهشی (نامه پذیرش مقاله و یا مقالات درحال داوری و کتاب چاپ شده و حتی کتابهای نیمه کاره).
  • کلیه مدارک مربوط به گواهی های دریافت شده و کارهای حرفه ای، گواهی ثبت اختراع، افتخارات کسب شده در بخش آموزشی و پژوهشی مرتبط با رشته، گواهی تدریس در دانشگاهها و مراکز دیگر و همچنین گواهی شرکت در کارگاه های آموزشی.

نکته سوم

جلسه مصاحبه دکتری معمولاً با معرفی شما شروع می شود. نام و نام خانوادگی تان، رشته تحصیلی که خوانده‌اید، دانشگاهی که مدرک گرفته اید، زمینه‌های پژوهشی که کار کرده‌اید و زمینه‌هایی که مورد علاقه تان هست را به صورت مختصر و مفید بیان کنید. تمرین کنید که نقاط قوت خودتان را در نظر بگیرید. حتماً از قبل مشخص کنید که در معرفی خود چه چیزی خواهید گفت.

 

نکته چهارم

لازم است که پایان نامه را به صورت فیزیکی در جلسه مصاحبه همراه داشته باشید. معمولاً بعد از بخش معرفی، سؤالاتی از پایان نامه کارشناسی ارشد شما پرسیده می شود. چند روز قبل از مصاحبه حتما پایان نامه خود را مرور کنید تا تسلط بیشتری روی مطالب ارائه شده، روش انجام کار و یافته‌های تحقیق تان داشته باشید.

پایان نامه یکی از اسناد مهم برای شما به حساب می آید و باید روی آن مسلط باشید؛ اگر در پاسخ دادن به سؤالات پایان نامه ضعیف عمل کنید نمره مصاحبه تان به شدت تحت تأثیر قرار خواهد گرفت. مقوله روش شناسی پژوهش (روش تحقیق) در رشته ای که می خواهید پذیرفته شوید اهمیت زیادی دارد. احتمال دارد سؤالاتی که از پایان نامه می پرسند مرتبط با روش تحقیق شما باشد.

نکته پنجم

علاوه بر پایان نامه شما باید زمینه‌های کاری مورد علاقه تان را در دوره دکتری مشخص کنید. این بدان معناست که در همان جلسه دکترا نشان بدهید که موضوع مشخص برای انجام پایان نامه دکترایتان را هم دارید. برای مشخص کردن موضوع رساله دکتری، لازم است که طی جست و جو و مشورت‌هایی که قبل از جلسه مصاحبه می گیرید حوزه تخصصی و موضوع مورد علاقه خود را در رشته تخصصی تان مشخص کنید. برای اساتیدی که ارزیاب شما در جلسه مصاحبه دکتری هستند خیلی مهم است که زمینه کاری مشخص و البته جذاب داشته باشید.

نکته ششم

برای آشنایی با اساتیدی که احتمالاً با شما مصاحبه خواهند کرد بهتر است سایت دانشکده‌هایی که دعوت به مصاحبه دکتری می شوید را ببینید. پروفایل اساتید گروه‌های مختلف را بررسی کنید و موضوعات پژوهشی مورد علاقه، مقالات و کتاب‌هایی را که منتشر کرده اند را به خاطر بسپارید.

نکته هفتم

احتمال دارد که سؤالات تخصصی مرتبط به رشته را در جلسه مصاحبه از شما بپرسند؛ در این بخش معمولاً می پرسند جدید ترین مقاله یا آخرین کتابی را که خواندید یا اینکه کتاب‌های مهمی که در این حوزه هستند کدامند؟ اگر فرضاً شما برای مصاحبه رشته مدیریت منابع انسانی در دانشگاه تهران دعوت شده اید، لازم است کتاب‌های اخیری که در این حوزه چاپ شده‌اند را به زبان فارسی حتماً مطالعه کرده و با نویسنده، عنوان و محتوای کتاب آشنا باشید.

 

نکته هشتم

امتیاز ارزشمند زبان انگلیسی

اگر از آن دسته از دانشجویان هستید که نمره یکی از آزمون‌های زبان بین‌المللی مانند آیلتس، تافل و… را از قبل در دست دارید، یک گام مهم از رقبا جلو خواهید بود. اول آنکه در فرم‌های سنجش استاندارد مصاحبه دکتری، امتیاز ویژه‌ای برای این منظور در نظر گرفته شده است. دوم آنکه این مدارک بین‌المللی می‌تواند نقطه قوت رزومه علمی شما تلقی شود و تأثیر بسیار مثبتی بر استادان به هنگام ارزیابی خواهد گذاشت.

اما اگر هنوز برای اخذ یکی از مدارک بین‌المللی زبان انگلیسی اقدام نکرده‌اید، با توجه به فرصت اندک باقی‌مانده تا آغاز مصاحبه‌ها، می‌توانید با مراجعه به سایت دانشگاه‌های مادر و کسب اطلاع از تقویم و زمان برگزاری آزمون زبان دکتری آن دانشگاه، برای ثبت نام و شرکت در آزمون اقدام کنید.

برای مثال، دانشگاه تهران آزمون زبانی را به صورت فصلی برای دانشجویان دکتری برگزار می‌کند که کسب نمره قبولی در آن می‌تواند برای جلسه مصاحبه دکتری بسیار مهم و تأثیرگذار باشد. این آزمون‌ها شاید از نظر بین‌المللی ارزش خاصی نداشته باشند، اما برای مصاحبه‌های دکتری دانشگاه‌های داخل می‌توانید روی امتیاز مثبت آن‌ها حساب کنید.

در جلسه مصاحبه نیز آمادگی مکالمه ساده و روزمره به زبان انگلیسی را داشته باشید. برای مثال، باید بتوانید بیوگرافی علمی خود را به صورت مختصر به زبان انگلیسی بیان کنید.

نکته دیگری که ممکن است از شما سؤال شود، چکیده‌ای از پایان‌نامه ارشدتان به زبان انگلیسی خواهد بود. همچنین باید آمادگی روخوانی یک پاراگراف از یکی از کتاب‌های مرجع رشته خودتان را به زبان انگلیسی داشته باشید و پس از آن شاید از شما بخواهند همان پاراگراف را ترجمه کنید. در برخی از موارد هم ترجمه فارسی به انگلیسی عبارتی را از شما خواهند خواست . آخرین توصیه‌ درخصوص آمادگی زبان انگلیسی برای جلسه مصاحبه، این است که به کلیدواژگان تخصصی رشته خود تسلط کامل داشته باشید.

نکته نهم

آشنایی با دانشجویان دکتری هم‌رشته

آشنایی با دانشجویان دکتری هم‌رشته را که در ترم‌های بالاتر مشغول به تحصیل هستند، دست‌کم نگیرید به‌ویژه اگر دانشگاهی که دعوت به مصاحبه دکتری شده‌اید، با دانشگاهی که مقطع ارشد را در آن گذرانده‌اید، متفاوت است.

سعی کنید برای یک بار هم که شده، قبل از جلسه مصاحبه به دانشکده سر بزنید و از دانشجویانی که ترم اول یا دوم دکتری هستند، درباره فضای آکادمیک، زمینه‌های مورد علاقه و مواردی که از نظر گروه آموزشی آن دانشکده بااهمیت است، پرس‌و‌جو کنید.

برخی از دانشگاه‌های مادر مانند دانشگاه تهران، دانشگاه شهید بهشتی و … یک آزمون کتبی داخلی علاوه بر مصاحبه برگزار می‌کنند که اطلاعات مربوط به آزمون مدنظر را در سایت دانشگاه قرار می‌دهند. اما برخی اوقات استادان برخی از دروس، بر منابع خاصی تأکید بیشتری دارند که این اطلاعات با ارزش را می‌توانید از دانشجویان ترم اول یا دوم دکتری آن دانشکده‌ها کسب کنید.

ذکر این نکته ضروری است که حتی اگر این منابع خاص در سایت این دانشکده‌ها اطلاع‌رسانی شود، معمولاً به قدری دیر شده است که دیگر فرصتی برای مطالعه شما باقی نخواهد بود. در حالی که همین اطلاعات ارزشمند را به صورت غیررسمی و دانش ضمنی در میان دانشجویان ترم‌های بالاتر می‌توان به دست آورد

نکته دهم

هرگز بر مشغله‌های شغلی و زندگی خود تأکید نکنید

این توصیه شاید برای داوطلبانی که سن و سال بیشتری دارند، مناسب‌تر باشد. در جلسه مصاحبه دکتری، برخلاف جلسات مصاحبه شغلی که وجود تقاضاهای کاری برگ برنده محسوب می‌شود، پُرمشغله بودن شما قطعاً به ضررتان خواهد بود. پس سعی نکنید با پررنگ کردن مناصب شغلی و جایگاه اجتماعی، برای خود امتیاز جمع کنید! در جلسه مصاحبه دکتری باید اثبات کنید که در صورت نیاز گروه آموزشی، حتی می‌توانید به صورت تمام‌وقت در دانشکده حضور یابید و به پیشبرد اهداف گروه کمک کنید. کما اینکه برخی از دانشکده‌ها از دانشجو تعهد می‌گیرند که تمام‌وقت در دانشکده حضور داشته باشد. توجه کنید که شما با انتخاب ادامه تحصیل در مقطع دکتری، اولویت اول زندگیتان را کسب علم و دانش قرار داده‌اید و مصاحبه‌کنندگان علاقه دارند این اولویت را در گفتار، رفتار و کردار داوطلبان ببینند.

 

قبول شدن در مصاحبه دکتری و نکات طلایی قبول شدن در مصاحبه دکتری

گروه متخصصان “پایان نامه من” :

گروه علمی و تحقیقاتی پایان نامه من” فعال در زمینه فعال های پژوهشی  با چندین سال سابقه پژوهش در زمینه انجام پایان نامه، پروپوزال نویسی، پذیرش و چاپ مقالات علمی پژوهشی و چاپ مقالات ISI، کدنویسی و شبیه سازی، تحلیل آماری، ترجمه تخصصی، آموزش دروس و نرم افزارهای تخصصی و… و با کادری مجرب از فارغ التحصیلان دانشگاه های برتر سطح ایران (شریف، تهران، امیرکبیر، علم و صنعت، شهید بهشتی، علامه طباطبایی و تربیت مدرس) آماده ارائه هرگونه خدماتی به دانشجویان مقاطع مختلف تحصیلی در رشته های مختلف فنی مهندسی، علوم انسانی، علوم پایه و پزشکی است.

مشاوره 24 ساعته :

09199631325  و  09353132500

خطوط دارای تلگرام و واتس اپ نیز می باشد.